Turen fra havnen i Doverodde går langs nordkysten af Boddum som engang var en ø, men som nu hænger sammen med Thy via en dæmning og et vådområde. Her er periodisk meget lavvandet, så det kan være nødvendig at ro ca. 100 m fra kysten for at få nok vand under kølen. Mod nord kan man kikke op mod Nessund og de gamle færgelejer. Her har man fragtet gods og personer i over 1000 år, men i 2015 blev overfarten nedlagt. Også Mors og Agerø kan ses og nydes på afstand. Området er meget svært at navigere i, og et kort er nødvendigt. Lige inden man kan dreje mod syd i det nordøstlige hjørne af Boddum er et lille primitiv bådested, hvor man kan søge ly med kajakken. Det er næsten umuligt at ro mellem Lindholm og Boddum. Vandet er flere steder kun ca. 10 cm dyb. Det er bedre at ro uden om Lindholm selvom det giver 2-3 km mere. Lindholm er en ubeboet holm, hvor der går kreaturer eller får om sommeren. Herfra stammer et sagn om en ellekone som boede herude med sine 2 røde køer. Også ved Lindholm er det af og til temmelig lavt, så det er nødvendigt at ro lidt fra land. Den østlige kyst af Boddum er kuperet med flotte skråninger. Det sydøstlige hjørne af Boddum er det meget lavvandet. Det er flottest at ro langs nordkysten af Skibsted Fjord (Thy siden). Den sydlige side er der udsigt til landbrugsjord, hvorimod den nordlige side er fyldt med bakker, træer og slugter. En sand fryd for øjet, og man ser et mange fugle og dyr på en rotur – måske på grund de svære adgangsforhold. Det er næsten muligt at gå på land for hvil hele vejen langs kysten. Enkelte steder er der dog mange sten. Et hyggeligt sted er Boddum bæks udløb i fjorden (GPS: 56.697489°, 8.453466°). Her er et fint lyngområde og en skov. Man kan herfra gå en god tur op på et af de højeste punkter i området. Senere kommer man forbi Skibstedgård, som er en gammel herskabelig gård. Man har undervejs udsigt til flere gravhøje.
Man kan ro helt ind i bunden af fjorden. Lige efter dæmningen mellem Thy og Thyholm på Thyholm-siden kan må ro ind i en lille å, hvorfra man efter ca. 200 m når til Lyngsvej, hvor det er muligt at søge land og blive hentet (GPS: 56.668054°, 8.425411°). Alternativt kan man tage turen retur.
Turen er for nogen som nyder naturen. Grundet det lave vand flere steder kan det være svært at ro stærkt, og man skal ofte navigere for at finde lidt dybere vand, men der er en usædvanlig smuk natur i Fjorden.
|
Meget naturskønt område med et rigt fugleliv helt afhængig af årstiden. Her kan ses oddere og andre pattedyr. Her er mange slugter som vidner om massive materialeflytninger i istiden.
Der er rigtig mange gravhøje – den største samling i Danmark. De første er fra stenalderen – de fleste er fra bronzealderen. En del er dog pløjet.
Skibsted Fjord er historisk, idet det var her Knud den Hellige i 1085 samlede hele den danske ledingsflåde inden han ville erobre England. Togtet blev af forskellige årsager aldrig til noget.
|